Leren animeren

L

Het leren van animeren is een kunst op zich en vergt best wat ervaring. Iedereen kan ermee starten en wel iets in elkaar zetten, maar de resultaten van een professional en beginner zijn zeer verschillend. Als beginner kan ik je aanraden om één van de volgende animatieprogramma’s te gebruiken; Motion 5, Adobe After Effects, Go! Animate of Xtranormal. Ik raad je aan om zelf te gaan kijken waar deze programma’s in excelleren om zo de ideale keuze te maken, er zitten namelijk best grote verschillen in de werkwijzen die bij deze programma’s horen. De juiste keuze is een goede start naar de perfecte animatie!

Animatietips

Als laatste wil ik graag nog enkele tips geven waar je rekening mee moet houden bij het animeren. Allereerst, timing. Hier geldt dat er een beweging moet plaatsvinden tussen tijden wanneer het beeld niet beweegt. Er zijn ongeveer zes beelden nodig om een nieuwe situatie te overzien en zo houdt je het realistisch.

Daarnaast, dynamiek. Zonder dynamiek is een animatie statisch, niet realistisch en niet professioneel. Het is dan ook niet prettig om naar te kijken. Om je animatie dynamiek te houden, is het belangrijk dat je bewegingen langzaam laat beginnen, rustig aan laat versnellen en uiteindelijk ook rustig af laat bouwen. Net zoals in het echte leven!

Anticipatie is het volgende punt. Denk hierbij aan de bewegingen die, afhankelijk van het personage, vooraf moeten gebeuren. Wanneer ik bijvoorbeeld spring, moet ik eerst door de knieën, anders krijg ik geen kracht om omhoog te springen. Zo geldt het voor meerdere zaken zoals objecten vangen en zelfs ademen. Indien je hier geen gebruik van maakt, dan lijkt je animatie onrealistisch en niet natuurlijk.

Als laatste, probeer altijd te overdrijven. Overdrijven is een belangrijk aspect binnen animaties en de regel is, dat het niet te overdreven kan. Vandaar dat creativiteit een must have is binnen animaties, zo maak je jouw animatie leuk om naar te kijken. Eventueel dat je op YouTube creativiteit op kunt doen middels voorbeeldvideo’s of instructievideo’s, of het wilt laten uitbesteden. Een uitleganimatie laten maken is altijd mogelijk namelijk.