Tips en trucs om te mediteren – Het opzetten van je meditatie ruimte

T

Ben je al lang van plan om te mediteren maar komt het er maar niet van? Ben je eerst op zoek naar een kalme ruimte, heb je een ideaal beeld van hoe een meditatie ruimte er moet uitzien maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Vaak leggen we onszelf veel te veel druk op en gebruiken we die eisen eerder als excuus om te kunnen uitstellen. Om te mediteren heb je echter niet veel nodig: een zachte ondergrond en een kussen. Verder helemaal niets! Toch zijn er een aantal richtlijnen die je kan volgen in het opzetten van je meditatie ruimte.

  1. Een rustige ruimte waar je je goed voelt

Mediteren doe je best in stilte. Zeker in het begin is het moeilijk om je aandacht erbij te houden. Een rustige ruimte is van belang om afleiding te vermijden en zoveel mogelijk je focus op jezelf te kunnen houden. Ideaal is een afgesloten ruimte die je enkel voor meditatie en andere spirituele activiteiten (zoals yoga) kan gebruiken.

  1. Voldoende verluchting

Voorafgaand aan meditatie doen vele mensen vaak een aantal ademhalingsoefeningen. Het is belangrijk dat je voldoende zuurstof kan opnemen zodat je hersenen en je lichaam voldoende energie kan opnemen. Bij gebrek aan zuurstof kan je gemakkelijk slaperig worden en is het moeilijker om je te kunnen concentreren.

  1. Een eenvoudige ruimte, beperk de decoratie

Hoe simpelder, hoe beter. Dat is het motto dat opgaat voor een meditatie en yoga ruimte. Hoe meer versiering (schilderijen, kaarsen, wanddoeken, speciale verlichting,…) je gebruikt, hoe meer je aandacht kan afleiden. Om je te concentreren gebruik je best sobere en minimale decoratie. Uiteraard is het fijn als de ruimte wat gezelligheid uitstraalt, een plek waar je graag naartoe gaat. Dat is helemaal geen probleem! Maar probeer de versiering beperkt te houden zodat de ruimte open, licht en ontspannen blijft.

  1. Voorzie voldoende ondersteuning zodat je comfortabel kan zitten

Dit laatste is belangrijk. Je hoeft niet in een lotushouding te zitten vooraleer je kan mediteren. De zithouding die je kiest moet goed zijn voor je lichaam. Als je jezelf gaat forceren zal je dit merken in e spieren. Je zal meer gespannen zitten, en als je een tijdje mediteert kan je ongemak en zelfs pijn ervaren. Wees aandachtig voor je lichaam. Je kan zitten op een meditatie kussen, je kan dekens gebruiken om je benen en/of enkels te ondersteunen. Sommigen zitten graag op een meditatie bankje. Heb je last van je knieën en vind je geen comfortabele houding dan kan je zelfs zitten op een stoel.

Eens je je ruimte hebt ingericht is het aan jou om dan ook effectief te mediteren. Dit vergt meestal best wat discipline en doorzettingsvermogen. Het is heel verleidelijk om aan het einde van de dag lekker te ontspannen of in de ochtend wat langer te blijven liggen. Maar regelmatige meditatie beoefening kan heel heilzaam zijn voor vele kwaaltjes! Heb je graag begeleiding dan kan het een goed idee zijn om een les meditatie of yoga te volgen. Ook tijdens yoga doe je vaak een korte meditatie en doe je ademhalingsoefeningen. In de Achterhoek kan je je inschrijven voor een les meditatie en yoga in Doetinchem, yoga Varsseveld en yoga in Terborg.