Mijn yoga retraite ervaring

M

Een paar maanden terug ben ik op yoga retraite geweest. Het was een bijzondere en unieke ervaring, die ik graag met jullie wil delen. Veel had ik er eigenlijk niet van verwacht. Ik was het tegengekomen op het internet, had wel eens nood aan wat tijd voor mezelf, en dacht, waarom ook niet? Nog altijd profiteer ik van deze yoga retraite, ook al zijn we verschillende maanden later. Dit is waarom. 

 

Ik doe al een tijdje yoga. Een jaar of vijf. Oorspronkelijk was ik begonnen omdat ik wat last had in de bovenrug. Spanning zeiden ze bij de fysio. Probeer maar eens yoga. Zo gezegd, zo gedaan. Ik begon met yoga. De eerste keren moest ik wat wennen. Aan de docente, de zwevende instructies, de oefeningen, noem maar op. Maar ik merkte wel dat ik na een yogales goed sliep. En dat ik de dag nadien ontspannen wakker werd. Dus ik ging ermee door. Ik leerde enorm veel, over mijzelf, mijn ademhaling, mijn houding, mijn gedachten,… Het is erg gek hoe je soms maar blijft bewegen en blijft doorgaan zonder stil te staan bij wat je doet, en hoe je het doet. Yoga heeft dat voor mij veranderd. Het maakte mij bewuster, zorgzamer voor mijzelf. 

Een klein jaartje geleden echter, werd ik geveld door een burnout. Ik dacht bewust te leven, maar toch had de stress op het werk, het eindeloze plannen en bezig zijn thuis (kinderen, verbouwingen, en uiteindelijk ook een break-up) de overhand genomen. Ik was moe. Uitgeput. Ik kon niet meer. Toen kwam ik deze yoga retraite tegen. Omdat mijn wekelijkse yogales mij al zoveel geholpen had heb ik mij ingeschreven. Het kon niet op een beter moment komen!

Tijdens de Yoga retraite waren we vrij om het programma te volgen of niet. Ik deed alle lessen mee, maar vond het wel fijn dat de mogelijkheid er was om eens een les over te slaan als ik daar zin in had. We stonden in de ochtend vroeg op voor Meditatie, en na het ontbijt volgde nog een yogales. In de namiddag stond opnieuw yoga op het programma, en meditatie na het avondeten. Op zich een eenvoudig programma. Maar zo efficient! Door de regelmatige meditatie en yoga beoefening kon ik even diep in mijzelf kijken. De eerste avond had ik het best moeilijk, en heb ik intens gehuild. Het moest er even uit. Tranen van verdriet, teleurstelling, frustratie, vermoeidheid. Alles kwam eruit. Nadien heb ik geslapen als een baby. En de ochtend werd ik als herboren wakker. Alsof een zware last van mijn schouders was gevallen. Ik voelde mij licht en ontspannen. Die dag deden we nogmaals yoga en meditatie, en het leek wel of de ontspanning een dieper effect kreeg. En die ontspanning ervaar ik nog steeds. 

Het waren maar 2 dagen, een weekendje op yoga vakantie, en toch heeft het voor mij erg veel veranderd. Veranderd in mijn manier van denken en van gedragen. Veranderd in mijn perspectieven en mijn gevoel van zelfwaardering. Sinds deze retraite stel ik mijzelf voorop. Ik zorg eerst voor mijn eigen geluk, en streef dan pas naar dat van anderen. Mijn baas krijgt vaker “nee” te horen, mijn kinderen moeten soms even wachten tot ik klaar ben met iets anders, en een nieuwe partner heb ik mijzelf ondertussen ook gegund. Elke ochtend doe ik een half uurtje meditatie. Naast mijn wekelijkse yogales doe ik zelf minstens 2 keer yoga thuis. Wat een verschil. Ik kan het alleen maar aanraden. Ervaar het, voel het, en geniet! Mijn volgende yoga avontuur wordt denk ik een Yoga docenten opleiding. Lijkt me echt helemaal fantastisch!