Yoga heeft geen zin als je zo stijf bent als een hark: feit of mythe?

Y

Vele mensen erkennen dat ze zeker en vast baat kunnen hebben bij een ontspannende yogales maar doen dit dan toch maar niet omdat ze vinden dat hun lichaam veel te stijf is. Laten we deze mythe maar meteen ontkrachten! Om aan yoga te kunnen doen hoef je helemaal niet je voeten achter je hoofd te kunnen brengen en in onmogelijke houdingen te kunnen komen. Yoga is geen gymnastiek. Bij yoga draait het erom dat je in verbinding staat met je lichaam en je naar je lichaam leert luisteren. Uiteraard gaat de ene oefening voor sommige mensen al wat gemakkelijker dan de andere, maar dit hoort net bij het ontdekkingsproces van je lichaam.

Het mooie aan yoga is net dat het toegankelijk is voor iedereen: jong en oud, flexibel en stijf, krachtig en lenig. Iedereen kan aan yoga doen en iedereen kan evenveel baat hebben bij yoga. Uiteraard zijn er verschillende yogastijlen, en afhankelijk van je mogelijkheden en je noden kan je kiezen voor een yogastijl die meer bij je past.

Wat yoga voor je kan betekenen

Stijfheid in het lichaam kan tot vele andere kwalen leiden. Zo kan bijvoorbeeld beperkte beweeglijkheid in de heupen leiden tot rugpijn. Stijfheid in de schouders kan de oorzaak zijn van pijn in de bovenrug, de nek en het hoofd. Maar ook mentale spanningen uiten zich vaak op een lichamelijke manier. Stress en fysieke klachten gaan vaak hand in hand. Door beter om te gaan met stress en spanning kan je snel ook fysieke klachten verlichten zoals hoofdpijn, rugpijn, maagklachten. Uiteraard kan yoga hier heel veel bij helpen. Door middel van ademhalingsoefeningen en de voortdurende focus op de adem en het lichaam leer je niet alleen op de mat maar ook naast de mat spanningen te aanvaarden en los te laten. Het is soms werkelijk verbazingwekkend hoe je door rust te brengen in je hoofd je bijna als vanzelf zoveel meer ruimte en beweeglijkheid kan creƫren in je lichaam.

Yoga voor iedereen

Tot slot is het belangrijk om je bewust te zijn dat yoga geen sport is. Of je al dan niet op je hoofd kan staan of je voeten achter je hoofd kan brengen is helemaal niet belangrijk. Bij yoga leer je je eigen grenzen te ontdekken en te aanvaarden. Houdingen worden rustig, stap voor stap opgebouwd. Door middel van kussens en dekens kan je je lichaam in elke houding telkens ondersteunen zodat je langzaamaan dieper in de houding kan komen. Een goede yogadocent biedt ook telkens variaties aan als je een bepaalde houding beter niet kan uitvoeren. Persoonlijke aandacht en begeleiding tijdens een yogales zijn van cruciaal belang. Ieder lichaam is anders en ieders wensen zijn anders. Probeer zeker en vast eens een les yoga in Doetinchem, laat je begeleiden in jouw persoonlijke proces en vooral… Geniet ervan!