Hoe leg ik een zwembad aan in de tuin?

H

Wil je volgende zomer tijdens de heetste uren van de dag een lekker verfrissende duik kunnen nemen? Kijk je nu al uit naar cocktailparty’s en verjaardagsfeestjes rond het zwembad? Dat kan sneller dan je denkt! Kies je droomzwembad en leg het zelf aan voor de tuin die je altijd al wou. Exterior Living toont hoe. 

 

  • Welk zwembad past bij me? 
  • Wat heb ik nodig om een zwembad aan te leggen? 
  • Hoe weerbestendig is een houten zwembad? 

 

Welk zwembad past bij me? 

Je kan kiezen tussen een opbouwzwembad, een inbouwzwembad en een half ingegraven zwembad voor je tuin, alle drie met hun eigen voor en nadelen.  

 

Opbouw 

Een opbouwzwembad wordt bovenop de grond geïnstalleerd en heeft daardoor hogere randen. Minder handig is dat de constructie dan duidelijk zichtbaar is in de tuin en je een ladder moet gebruiken voor die frisse duik. Gezinnen met kleine kinderen opteren langs de andere kant wel beter voor dit exemplaar. De hoge randen maken het namelijk onmogelijk om per ongeluk het zwembad in te tuimelen en voorkomen zo ongelukken. 

 

Inbouw 

Inbouwzwembaden zitten helemaal ingegraven in de grond van uw tuin. Het is daarom iets moeilijker te installeren, en er zal heel veel graafwerk aan te pas komen. Aan de andere kant heeft dit type zwembad een stijlvolle afwerking en is het gemakkelijk te betreden voor iedereen.  

 

Half ingegraven 

Zoals de naam al zegt, is dit type zwembad half bovengronds en half ondergronds. Het wordt vooral gebruikt in glooiende tuinen en voor bijzondere designs. De ongewone vorm zorgt voor wat graafwerk en kan iets moeilijker te onderhouden zijn. Daarnaast is het perfect voor tuinen die oneffen zijn en voor de zwemmer die liever een meer designer look heeft. 

 

Wat heb ik nodig om een zwembad aan te leggen?  

Elke zwembad heeft aangepaste drainagevoorzieningen nodig. Elk type wordt namelijk geïnstalleerd op een betonplateau of op gestabiliseerd zand geplaatst. Die basis moet goed beschermd worden tegen grond- en regenwater, en dat water moet efficiënt worden afgeleid.  

 

Een zwembad aanleggen is uiteraard niet de eenvoudigste klus. Daarom doe je het beter niet alleen. Schakel vakmensen in die je adviseren of vraag handige vrienden je te helpen voor het beste resultaat. 

 

Hoe weerbestendig is een houten zwembad?  

Zwembaden met houten kader zijn bijzonder stijlvol en passen in elke tuin. Het is dan ook logisch dat hout een van de populairste aankledingen is voor buitenzwembaden vandaag. Maar kan hout ons wisselvallig klimaat wel aan? Natuurlijk! Wanneer je kwalitatieve houtsoorten combineert met speciale behandelingen, zal je houten zwembad jaren meegaan. Met een speciale beits kan je die lange levensduur bovendien nog meer verlengen. 

 

Heb je nog vragen over hoe je je droomzwembad kan aanleggen? Twijfel je over waar je advies kan gaan vragen? Stuur een mailtje naar de experts van Exterior Living voor meer uitleg.