Het avontuur genaamd ‘200 uur yoga docentenopleiding’

H

Het beginnen aan een 200 uur yoga docentenopleiding is niet een keuze die je zomaar neemt. Het is een ware reis. Een avontuur waarvan je in eerste instantie waarschijnlijk niet beseft hoeveel invloed het heeft op je yogabeoefening, maar ook op je leven in het algemeen.

Als je hebt besloten welke yogaopleiding je graag zou willen volgen, de inschrijving is voltooid en de startdatum van de opleiding is aangebroken, is het moment eindelijk daar. Het begin van een avontuur, een ontdekkingsreis. Niet alleen het ontdekken van verschillende vlakken in de yogawereld, maar ook het ontdekken van jezelf. Wie je bent en wat je wilt in dit leven.

Het aankomen bij de ashram is de eerste stap van de reis. Op deze plek zul je de komende maand doorbrengen. Waarschijnlijk zullen er meteen al gedachten door je hoofd heen schieten: ‘prachtige omgeving, huiselijke sfeer’ of misschien juist wel ‘kleine ruimte, lelijk gebouw’, het is maar net hoe je er tegen aankijkt of wat je op dat moment denkt. Later in de opleiding zul je beseffen dat dit maar een heel klein deel is van je verblijf in de ashram. Je zult beseffen dat je niet bent gekomen om na te denken over hoe klein of groot de ruimte is of hoe aantrekkelijk je de omgeving vindt. Je bent gekomen om een yogadocent te worden en je certificaat te halen.

De eerste paar dagen worden verschillend ervaren door elke persoon. Doordat je moet wennen aan een geheel nieuw programma op een onbekende plek met mensen die je (nog) niet kent, is het begrijpelijk zwaar en kan je het gevoel hebben dat je niet op de juiste plek bent. Je gedachten zullen je vertellen dat dit niet de goede timing voor je is, dat je eigenlijk toch helemaal geen yogadocent wil worden, dat je dit een andere keer wel doet, enzovoorts.

Gelukkig wordt het beter. Nadat je de eerste dagen heb doorstaan en je plek hebt gevonden, wil je haast niet anders. Je bent gewend geraakt aan het programma en je waardeert de structuur en de discipline die je erdoor krijgt. Je zult je verbazen over hoeveel je eigenlijk kan doen en leren in slechts een dag.

Door het volle programma zijn de dagen lang en lijken de eerste twee weken nooit voorbij te gaan. Vanaf de derde week zul je de dagen echter nauwelijks kunnen bijhouden en is de kans groot dat je het allemaal te snel vindt gaan.

Aan het eind van de maand, de laatste dag van de reis, is een ding zeker: je beëindigd de yoga teacher training als een ander mens. Je vertrekt met het besef dat je gedachten ontzettend veel invloed hebben op hoe je op dit moment in het leven staat en waar je graag zou willen staan. Je gaat voort wetend dat alleen jijzelf hier verandering in kan brengen. En niet geheel onbelangrijk, je gaat terug naar huis als een yogadocent, klaar om yogales te geven.