Een nieuwe innovatie

E

Wat zijn printed electronics?

In het kort is een printed electronics een gedrukt elektronica circuit, die middels meerdere print-methodes op verscheidene substraten kunnen worden geprint om hier elektrische schakelingen op toe te passen. Een substraat is in dit geval de onderliggende laag van het circuit. Dit kunnen dus materialen zijn als karton, papier of folie.

Het printen van elektronica op verschillende substraten is mogelijk geworden door wetenschappelijke doorbraken in nanotechnologie en lijken veel mogelijkheden te hebben voor te toekomst om producten te miniaturisering en om technologie toe te passen op meerdere producten.

RFID-antenne

Op deze printed electronics kunnen RFID-antennes worden toegepast. Deze antennes worden gebruikt om vanaf een afstand data op te slaan. Ook kan deze data af worden gelezen middels RFID-tags. Denk hierbij aan NFC, wat staat voor Near Field Communication. Dit is een variant van RFID.

Deze antennes zijn zeer ideaal om toe te passen aan bestaande producten en technologieën. Dit omdat er geen fysiek contact nodig is, geen zichtlijn nodig is en er honderden codes in enkele seconden kunnen worden gelezen. Er moet wel op gelet worden dat hier ook vervalsing mee kan plaatsvinden en dat RFID storingen kan creëren bij onder andere medische apparatuur.

Alsnog, RFID wordt gebruikt voor veel zaken zoals dierenidentificatie, bankbiljetten, identiteitsbewijzen en bankpassen. De stichting RFID is opgericht in 2004 om verdere toepassingsmogelijkheden te ontdekken voor RFID in Nederland.

Waarvoor worden printed electronics gebruikt

Op dit moment kan, middels het brede scala aan potentiele substraten, printed electronics worden gebruikt voor applicaties zoals Ledverlichting. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van elektronische circuits in kleding. Zo kunnen er nieuwe producten worden gecreëerd, zoals Smart Clothing. Dit is kleding die zelf data kan opslaan omtrent de beweging die een persoon die de kleding draagt maakt. Deze data kan dan verder worden verstuurd en gebruikt voor optimalisaties.