Zelf stucwerk doen, slim of niet?

Z

Hebt u het idee dat uw muren aan vervanging toe zijn of aan een renovatie? Wilt u uw muren laten stuken maar wilt u hier niet teveel geld kwijt aan zijn of wilt u geen andere mensen binnen uw woning? Het is een rendabele oplossing om, in plaats van dit uit te besteden, het zelf te doen! Het is namelijk niet zo moeilijk als dat mensen verwachten. Hieronder kunt u een stappenplan vinden om het zelf over te nemen. Uiteraard kunt u ook middels een YouTube video de benodigdheden vinden of middels het internet een stucadoor Geldrop inschakelen om u te ontzorgen van deze zaken.

Werkwijze

1. Voorstrijken

Voordat je begint, is het essentieel om de ondergrond stofvrij te maken en, in geval van een donkere ondergrond, deze naar een lichte kleur zoals wit te schilderen. Het is anders niet ondenkbaar dat de kleur door het stucwerk heen gaat schijnen.

2. Voorbehandelen ondergrond

De ondergrond moet niet afgeven aan je handen indien je hier overheen wrijft. Laat het vooraf ook goed drogen om het stuc-klaar te maken.

3. De onder-muur en laagdikte bepalen

Indien er gebruik wordt gemaakt van betonnen of zandstenen elementen, dan is voorbehandeling niet nodig voor uw ondergrond. Denk bij voorbehandeling aan zaken als vochtbehandelingen, overpleisteren en hoekbeschermers gebruiken.

4. Benodigd gereedschap

Simpel gezegd, kunt u met de volgende materialen al uw stucwerk goed afronden: een blokkwast, een vachtroller, speciekuip, boormachine, rei, spons om te schuren, raapbord, een gips-stroffel, spackmes, schuurspons en een pleisterspaan.

5. Gipspleister aanmaken

Het kan worden gemaakt middels alle juiste materialen de combineren in de eerder genoemde speciekuip. Vul deze met water, voeg de gipspleister toe en meng tot het klaar is voor gebruik!

6. Aanbrengen van het stucwerk

Dit is het moeilijkere gedeelte van het stucwerk, waar normaliter vakmanschap goed doet. Breng het mengsel aan op de muur en ga middels de rei alles goed vlak strijken.

7. Glad maken

Wanneer het pleister dof is geworden, dan kun je om het af te maken erover heen gaan met het spackmes. Snij alle connecties met omringende bouwdelen af om te voorkomen dat er scheuren komen en om het gelijkmatig te laten drogen.