Hoe word je een professionele yoga docent

H

Als je hebt besloten dat je een professionele yoga docent wilt worden komen er waarschijnlijk honderd vragen in je op. Waar moet je beginnen? Hoe bereik je leerlingen? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen bij je blijven? Is jouw yoga beoefening gevorderd genoeg om een docent te zijn? Ben je spiritueel genoeg om een docent te zijn? Allereerst moet je beseffen dat jouw niveau van yoga beoefening niet het meest belangrijke punt is. Het is meer van belang dat je weet hoe je les moet geven dan dat je zelf heel gevorderde yoga houdingen kan uitvoeren. In onderstaande artikel vind je een aantal tips die je op weg kunnen helpen bij je start als professioneel yoga docent.

  1. Kies een goede yoga docenten opleiding

Het allereerste dat je moet doen is het volgen van een goede opleiding. Ook al is het officieel niet noodzakelijk om een yoga certificaat te hebben,  het is verstandig om een yoga docenten certificaat te behalen. Afhankelijk van de yoga stijl waarin je les wilt geven, is er een veelheid van opleidingen waaruit je kan kiezen. Als je de mogelijkheid en de belangstelling hebt om te reizen, zou ik je aan willen raden om een yogacertificaat in India te behalen. Op sommige plekken wordt dit meer gewaardeerd,  omdat India de geboorteplaats is van yoga.

  1. Begin zo spoedig mogelijk met lesgeven

Eens je je yoga docenten certificaat hebt behaald (in India of ergens anders), is het tijd om te gaan beginnen met lesgeven. Het is niet waarschijnlijk dat je je al volledig vertrouwd voelt als docent nadat je een docenten training hebt gevolgd. Het is echter van belang om snel met lesgeven te starten om meer zelfvertrouwen te krijgen.  Als je start met lesgeven en je krijgt na afloop positieve reacties zal je zelfvertrouwen als docent groeien. Het is net als met een rijbewijs. Ook al heb je een rijbewijs, het  zelfvertrouwen en de vaardigheden groeien door meer en meer te rijden.

  1. Een goede locatie vinden

Je hebt inmiddels besloten om te gaan starten met lesgeven. Als je full time les wil geven, is het aan te raden om je yogastudio te vestigen in een stad, een locatie waar je een grote groep mensen kunt bereiken. Om zoveel mogelijk deelnemers aan te trekken, moet de studio makkelijk bereikbaar zijn, met de auto en met openbaar vervoer. Zorg ervoor dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor degenen die met de auto komen.

  1. Marketing – de sleutel voor een succesvol bedrijf

Eén van de meest belangrijke punten om deelnemers  aan te trekken is goede marketing.  Zorg ervoor dat de mensen jou en je lessen kennen. Zorg ervoor dat je makkelijk te vinden bent op het internet. Kijk bij andere yogastudio’s bij jou in de buurt; hoe trekken zij deelnemers aan, hoe verzorgen zij hun marketing. Je hoeft niet hun volledige strategie over te nemen, maar onderzoek naar wat werkt in jouw omgeving is van belang.

  1. Blijf leren

Om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de yoga wereld, is het belangrijk om te blijven leren. Zorg ervoor dat je in iede geval één cursus per jaar volgt. Vergroot je geloofwaardigheid door meer certificaten te behalen in verschillende yoga stijlen, verschillende technieken (meditatie, massage…) Hoe meer diploma’s je weet te behalen, des te meer variatie je kunt bieden  en meer deelnemers kunt aantrekken. Dit zijn slechts een paar tips over hoe je kan een yoga docent worden op professioneel niveau. Vanuit mijn ervaring bestaat er niets mooiers dan van je passie je beroep te maken. Zorg ervoor dat je het goed aanpakt en maak gebruik van advies van anderen met vergelijkbare ervaring.