Tips en tricks voor tuinieren in een kweektent

T

Tip

cCMtn7rsSBttzOkj3MB2emE2AD2OMe9Est8muuxgvZJn80WPmBrobHvhMgq2fUY7TeVHzc4thnd7fvYvN5i7TTI8p83qv-5pdmld98O6iY8Oi9Rjbjelb79qEElrcYS_CKU4lyW_

Ben jij door de AH moestuintjes ook verslaafd geraakt aan je eigen groenten en fruit verbouwen? Is tuinieren je passie of hou je van biologische producten? Dat komt goed uit! Tuinieren is weer helemaal hot!

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te gaan tuinieren in een kweektent. Zeker in Nederland is dit fijn. Met een kweektent ben je niet zo afhankelijk van het weer, je kunt altijd binnen je groente en fruit verbouwen. Wij geven je een paar tips en tricks waar je aan moet denken.

Kies de plek

Voor het nemen van een kweektent moet je eerst een locatie zoeken. Het moet een plek zijn waar de tent een langere tijd kan staan. Let met het uitkiezen van de locatie ook op de ondergrond. Het kan zijn dat er wat water lekt. Doe het dus niet op je pas gelegde tapijt of houten vloer. Ook moet de vloer het gewicht kunnen houden, zeker als je er zware componenten in zet.

Optimale omstandigheden

Het is van belang om een temperatuurmeter en luchtvochtigheidsmeter aan te schaffen. Je hebt meters die het beide kunnen. Dit is belangrijk voor optimale groei van van je fruit of groente, zodat het onder de juiste omstandigheden groeit en bijvoorbeeld niet schimmelt. Afhankelijk van de grootte van je tent moet je zorgen voor de juiste ventilatie en lampen. Vaak zitten er in de tenten ventilatiegaten, waarmee je de ventilatie kan regelen. Ook kan je ventilatoren plaatsen. Lampen zijn van belang zodat je gewas goed groeit, maar ook bepaalt dit de temperatuur. Zorg ervoor dat je lamp niet te weinig licht geeft, maar ook niet te warm wordt.

Aan de slag!

Heb je alle benodigdheden in huis? Tijd om je aan de slag te gaan! Wil je snel kunnen genieten van je eigen verbouwde eten? Je kan dan beginnen met groentesoorten die snel groeien, zoals andijvie, sla en snijbieten. Deze kunnen snel geoogst worden. Er zijn enorm veel mogelijkheden in verschillende zaden en kiemen en verdiep je goed in hoe je deze moet plaatsen. In een kweektent hoef je niet alleen horizontaal te verbouwen maar je kan ook de verticale ruimte benutten. Zo kan je afzonderlijke kweek componenten kopen en ook in de hoogte groente of fruit verbouwen.

Vind je het ingewikkeld wat je allemaal moet aanschaffen als je net begint? Je kan ook een complete kweektent kopen. Je krijgt alles wat je nodig hebt geleverd, zoals een lamp, een fancontroller met thermostaat, een ventilator en een bolster zaden. Wel zo makkelijk!