5 Yoga Principes van Swami Sivananda of Hoe een Yoga leven te leiden

5

Swami Sivananda was een beroemde Indiase dokter die besloot om zijn leven te wijden aan yoga en het verspreiden van yoga. Hij introduceerde een reeks principes of richtlijnen die men moest volgen om een yoga leven te leiden. Uit deze principes werden onderstaande 5 principes geselecteerd als de meest belangrijke. Deze principes zijn vandaag alom gekend als de 5 Yoga Principes van Swami Sivananda.

  1. Goede fysieke beweging

Een gezond lichaam is belangrijk voor wie een gezonde geest wil hebben. Het is met dat doel dat het eerste principe stelt dat men een goede fysieke beweging moet nastreven. Met goede fysieke beweging wordt de beoefening van yoga asanas of yoga oefeningen bedoeld. Een regelmatige en goede beoefening van Yoga Asanas is nodig om het fysieke lichaam gezond te houden maar ook om te leren het fysieke lichaam te controleren. Hierdoor leert men ook om de geest gezond te houden en te controleren.

  1. Goede ademhaling

Met goede ademhaling wordt een regelmatige beoefening van Pranayama of ademhalingsoefeningen bedoeld. Pranayama betekent letterlijk “uitbreiding van levenskracht”, ook wel gekend als prana. Pranayama wordt het best vroeg in te ochtend beoefend bij zonsopgang of in de avond bij zonsondergang. Het wordt het best beoefend op een lege maag, in een eenvoudige en propere ruimte om afleidingen te vermijden. Door te leren om je ademhaling te controleren, samen met het gebruik van Bandhas of sloten (een typerend element van pranayama), leer je ook om de energieën in je lichaam en uiteindelijk zo ook de geest te controleren.

  1. Goed dieet

Een goed diet is een vegetarisch dieet bestaande uit verse groenten en fruit. Wat we in ons lichaam stoppen heeft invloed op ons lichaam en op onze geest. Daarom is het belangrijk om verse en zuivere voeding te eten.

  1. Goede ontspanning

Wanneer we denken aan ontspanning denken we gemakkelijk aan televisie kijken, een boek lezen of uitgaan met  vrienden. Dit is echter niet wat Swami Sivananda in gedachten had toen hij het principe van goede ontspanning introduceerde. Goede ontspanning is wanneer de geest kalm is en de zintuigen vrij van hun afleidingen. Deze fase van zuivere, goede ontspanning wordt het gemakkelijkst bereikt wanneer we slapen.

  1. Positief denken en meditatie

Wat we denken in onze gedachten is wat we effectief worden. Mensen die negatieve gedachten hebben worden negatieve mensen en uiten die negativiteit in hun gedrag. Positief denken is belangrijk om een positieve houding te ontwikkelen naar onszelf en naar anderen. Het controleren van de geest is een belangrijk onderdeel van de yogische levensstijl. Deze controle wordt beoefend tijdens meditatie. De geest trainen om vrij te zijn van gedachten en om innerlijke rust te vinden is het eerste doel van meditatie. Uiteindelijk leidt dit tot Samadhi of Bevrijding, het ultieme doel van Yoga.

Leer meer over yoga, de filosofie en de geschiedenis van yoga tijdens een yoga teacher training in India.