Verdwijnt Rooibosthee?

V

Heb je het ooit gehad? Rooibosthee. Smaak is persoonlijk, maar in het algemeen wordt er vaak voor rooibosthee gekozen om de lekkere smaak. Daarnaast zitten er ook nog eens ontzettend veel antioxidanten in en helpt het ook nog eens bij tal van gezondheidsklachten. Zo wordt er vaak aangeraden om deze thee te drinken wanneer men last heft van bijvoorbeeld huidproblemen of allergieën. Dit maakt rooibos een van de meest populaire soorten thee!

Rooibosthee wordt schaarser

Onlangs verscheen er vervelend nieuws. Volgens diverse nieuwssites wordt rooibosthee steeds schaarser en schaarser. Uiteindelijk kan deze thee soort zelfs helemaal opraken. Hoe dit kan? Onder andere door een lange periode van droogte mislukte de oogst van de rooibosplanten in Zuid-Afrika. Het worden dus spannende tijden voor de rooibosthee liefhebbers, blijft er nog genoeg over om het normaal te kunnen blijven drinken?

Prijzen schieten omhoog

Het probleem bij rooibosplanten is dat deze (zover bekend) enkel groeien in het Cedergebergte in Zuid-Afrika. Alleen hier is het klimaat en de bodem geschikt om rooibosplanten op te telen. Dit betekend dat vrijwel alle oogst dit jaar mislukt is, want in andere landen wordt het simpelweg niet geteeld. En wanneer de thee schaarser wordt, is het gevolg dat de prijzen enorm omhoogschieten. De komende tijd kun je tot wel 400% meer betalen voor rooibosthee.

Vooruitzichten rooibosthee

De toekomst voor rooisbosthee-drinkers lijkt er toch rooskleurig uit te zien. Vanwege de toenemende vraag is er al veel rooibos opnieuw aangeplant in het Cedergebergte. Dus nu is het nog wachten op betere weersomstandigheden en minder droogte, zodat liefhebbers volgend jaar weer kunnen genieten van de ultieme theebeleving!

En nu?

Op dit moment is er nog behoorlijk wat rooibosthee in Nederland te verkrijgen. Veel winkels en webshops hebben extra veel ingeslagen. Het is enkel hopen dat dit genoeg is om het jaar door te komen tot de volgende oogst.